Осезаемо повишение на инвеститорския интерес към покупка на строителни терени и промишлени бази се наблюдава през първото полугодие към Варна. Доказателство за това са сключените няколко сделки за производствени складови бази на стойност над 1 млн. EUR от местни фирми. Новите строителни проекти в града създават необходимост от допълнителни капацитети за множество бизнеси, съпътстващи производството и логистиката на продукти за строителния сектор. При наемните сделки се очертава все по-видима насоченост на наемателите към настаняване в съвременни складове, предоставящи работни условия в съответствие с по-високи стандарти. Прогнозите за силен туристически сезон по крайбрежието са последвани от значително завишено търсене на компактни складови площи за чисто съхранение, както и на хладилни камери, като последните се оказаха с недостатъчна наличност. Очакванията за втората половина на 2017г. се свързват със запазване на положителния тренд при инвестиционните проекти”, коментира сегмента в Морската ни столица Тони Тонев от платформата „БГ Склад”. Търсенето е насочено към складове с големина между 100 и 300 кв.м.

 

Що се отнася до наемните нива в Бургас, макар и рядко се реализират сделки на складове с хубава локация и на по-висока цена. Като пример може да се посочи сделка за наем на помещение с площ 1300 кв.м срещу 4 EUR/кв.м. на месец, при основно търсене между 2 и 3 EUR/кв.м.

 

Чуждестранните инвеститори, в частност руснаци, проявяват интерес главно към складови бази в курортните центрове около Бургас. „През летния сезон са запазва търсенето на хладилни камери, на които има недостиг, а търсенето на модерни, складови площи остава високо и след сезона”, коментират от „БГ Склад”.

 

Около Бургас продължава предлагането на големи незастроени площи – терени на много ниски цени, но търсене няма. Цените на тези терени са между 20 и 27 EUR/кв.м. Има и терени със стари реконструирани складове, които се продават между 20 и 30 EUR/кв.м., но търсенето също е много слабо.

 

 

 

Валентин Косев обобщи, че

 

„Налице са нови проекти за складове, които ще бъдат построени до една година и за които в момента се провеждат консултантски разговори за това по какъв начин да изглеждат и да бъдат изградени”, коментира Валентин Косев.

Близо 50 склада се отдават под наем в момента във Варна, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Средната наемна цена е 3.21 EUR/кв.м. Възраждане и Западна промишлена зона са районите с най-силно предлагане. Единични са офертите в района на Лятно кино „Тракия” и Метро. Склад от 280 кв.м. в Младост 1 може да се наеме на месец срещу 1100 EUR, което е в горния ценови диапазон, посочват специалисти.

 

Двойно по-малко са офертите в Бургас. Акцентът на предлагане са кварталите Миладинови и Изгрев, както и промишлените зони „Север” и „Юг”.

източник: https://fakti.bg/imoti/245813-varna-e-po-privlekatelna-ot-burgas