Динамиката на пазара на недвижими имоти във Варна през 2016 продължава да бележи нови ръстове след рязкото обръщане на тренда в края на 2014 и 2015 г. Това показват данните на агенциите, работещи в сектора. Факторите, повлияли промяната, са основно повишеното предлагане на жилищни кредити с изгодни лихвени проценти, ограниченото предлагане на новопостроени жилища и повишената активност на купувачите. Всичко това естествено води и до плавно повишаване на цените на жилищата във Варна.

"В края на 2016 г. можем да говорим за стабилна тенденция към възход на пазара, каза Валентин Пецов, мениджър и собственик на агенцията RE/MAX Ideal. Заговори се и за промяна от "пазар на купувача" към "пазар на продавача". Това беше пазар на голямото предлагане на имоти, с много ограничено търсене, което съществено намали цените на имотите - със средно 30% за период от пет години."

Цена, качество и паркомясто

Обобщените данни на няколко от големите агенции за недвижими имоти във Варна показват, че докато до началото на 2015 г. са се търсили предимно имоти на цени между 50 хил. и 70 хил. евро, в момента интерес има към сделките на нива до 100 и над 150 хил. евро.

"Икономическото състояние на страната, което пряко рефлектира върху доходите на домакинствата, естествено връща интереса към панелните комплекси във Варна", казва Теодора Николова, мениджър в агенция "Градев". Именно в тази посока гледат и много от младите семейства, на които предстои да придобият първо жилище. "На цени под и малко над 40 хил. евро в стари панелни сгради или новострящите се в кварталите "Възраждане", "Кайсиева градина" или "Владиславово" те могат да купят прилично като размер жилище, при това с много добро разположение", допълва Николова.Наред с цената един от най-важните критерии при избора на жилище вече е и качеството на строителните работи, наличието на асансьор, място за паркиране и добри общи части. Докато допреди две-три години се търсеха жилища с по една спалня, сега вече се наблюдава явен интерес към имоти с две и повече спални, сочи статистиката на продажбите във Варна.

Извън статистиката

"Новопостъпилите данни от Агенция по вписванията показват нарастване на броя на сключените сделки спрямо предходното тримесечие с 5% за големите градове, като се очаква и последващо увеличение, имайки предвид активното сключване на сделки на зелено за новостроящи се сгради, казва Пецов. Тази тенденция роди и шеговития термин "сделка на тъмнозелено" - резервация на имот преди излязло разрешение за строителство, т.е. още на фаза проектиране."

Тенденция от поседната година е и възвръщането на доверието в жилищни имоти като инвестиционна възможност. Според брокери на големите агенции във Варна над 70 - 80% от инвестиционните сделки стават именно с апартаменти, тъй като те могат лесно да бъдат отдавани под наем за разлика от къщите, магазините или земеделските терени.

Според Пецов инвеститорите в имоти с цел отдаване под наем или последваща препродажба са сериозен участник и на пазара на новото строителство във Варна. Покупките на зелено обаче не се записват в регистрите и ръстът в този вид сделки, отчетен от Агенцията по вписвания, ще стане ясен в следващите две години, след завършването на новостроящите се сгради.

В същото време стагнацията на пазара на бизнес имоти във Варна продължава за поредна година, при това без тенденция към раздвижване.

"Това, което се търси, са малки помещения, до 20 – 30 кв.м, подходящи за медицински или стоматологични кабинети, адвокатски кантори или фризьорски салони, казва Теодора Николова. При огромно предлагане на бизнес площи – цехове, халета, складови помещения и големи офис сгради, търсенето е почти нулево", твърди тя.

Според Николова бизнес сегментът в предлагането и търсенето на имоти във Варна отсъства от пазара вече повече от пет години. "По тази причина няма как да бъде направена и прогноза за евентуалното движение на цени в близките години. Предлагането е огромно при липса на търсене, а то зависи от средата за правене на бизнес във Варна, която продължава да е неблагоприятна", казва тя.

Застой при ваканционните имоти

Данните на агенция "Градев" сочат "замръзване" и на пазара на ваканционни имоти край града. Липсата на търсене се обяснява главно с оттеглянето на купувачите от чужбина – основно Русия и Великобритания. От друга страна, спирачка за българските купувачи са таксите за обслужване на общите части. Независимо от това обаче статистиката отчита, че купувачите на ваканционни имоти по Северното Черноморие отделят по-големи бюджети от тези на юг. Така например средната цена на подобно жилище в курортите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци е около 78 хил. евро при 40 хил. евро в района на Бяла и Обзор.

На този фон очакванията за 2017 г. са по-скоро за нарастващ интерес към покупките на недвижими имоти, за което определящо значение ще имат и трайно ниските лихви по депозитите.

източник:

http://www.capital.bg/specialni_izdaniia/imoti/2016/11/18/2879191_varna_sled_blizo_10_godini_zastoi_pazarut_bavno_poema/